ACTIVITEITEN 2024

Give peace a chance

Op 29 juli 1945 werd in Elversele - zoals elders - het einde van de Tweede Wereldoorlog gevierd. Dat deed men met een Bevrijdingsstoet waaraan ca. vijfhonderd figuranten deelnamen, aangemoedigd door een paar duizend toeschouwers langs de kant van de weg.

Met behulp van 92 foto’s reconstrueerden we die stoet van bijna 80 jaar geleden. We benoemden de figuranten en we zochten duiding bij de uitgebeelde thema’s. Het resultaat ziet u op 31 augustus en 1 september 2024 in de Sint-Margrietkerk van Elversele. De kinderen van de Priester Poppeschool voegden er hun eigen artistieke creaties over oorlog-bevrijding-vrede aan toe.

We verzamelden die foto's ook in een publicatie, waarin we bovendien aandacht besteedden aan de jaren die voorafgingen: de 18-daagse veldtocht waaraan ca. 80 Elverselenaren deelnamen, de vlucht van een paar honderd jongemannen naar Frankrijk, de opeising van werkkrachten voor de Duitse oorlogsindustrie, burgerslachtoffers van overvliegende bommenwerpers, het drama bij de familie De Kerf aan de Nieuwe Steenweg.

Het resultaat is een 80 pagina’s tellend boek met 115 illustraties, dat we op 1.000 exemplaren lieten drukken. Niet om ze te verkopen, maar om ze gratis te verspreiden als boodschap van vrede, verbondenheid en solidariteit.

Wil je een exemplaar? Kom het dan tijdens het dorpsfeest Féria - een organisatie van vzw Elversele in Beweging - afhalen in de Sint-Margrietkerk: op zaterdag 31 augustus 2024 tussen 14 en 17 uur of zondag 1 september 2024 tussen 10 en 17 uur. De officiële voorstelling heeft op zondag 1.9 om 11 uur plaats.

Maak jouw eigen website met JouwWeb