ACTIVITEITEN 2020

 

Zaterdag 1 februari 2020: ledenvergadering


Alhoewel het centrum van Elversele helemaal open lag riskeerden een 30-tal moedige leden lijf en leden om zich een weg te banen tot aan de Fortune voor de jaarlijkse ledenvergadering. Voorzitter Martin Braem verwelkomde iedereen en klonk met de aanwezigen op het nieuwe jaar. Daarna overliep secretaris Luc Peleman de activiteiten van het voorbije jaar en stipte hij de hoofdpunten aan van het programma van 2020.

In het tweede deel van de avond werden enkele filmpjes vertoond (geschiedenis van tram H en 3D-impressies van de Eerste Wereldoorlog). Daarna volgden een aantal geluidsfragmenten van opnames die waren gemaakt tijdens een van de talrijke bijeenkomsten van de "dialectgroep" die in de loop der jaren allerlei onderwerpen bespraken in het Elverseels dialect. Deze opnames werden achteraf door Luc Peleman nauwkeurig geanalyseerd en de gebruikte woordenschat werd bestudeerd en gerangschikt wat resulteerde in een Elverseels woordenboek dat reeds verscheen in een lange reeks artikelen in ons tijdschrift en later ook nog zou uitgegeven worden in een aparte publicatie.

 

18-26 april 2020: TRAM H - Expo - publicatie - weekend

Tram H reed van 1904 tot 1959 op een traject tussen Hamme en de Antwerpse Linkeroever. Een aantal heemkringen gevestigd langsheen dit traject, waaronder ook de onze, hebben hun krachten gebundeld om te herdenken dat die lijn 60 jaar geleden zijn laatste rit reed. Die gebundelde krachten hebben onder meer resulteerde in een boeiende rondreizende  tentoonstelling. Eind april stelt onze kring een aangepaste versie van die tentoonstelling op in in het complex De Koolputten naast de Mirabrug, waar die tram destijds ook over heeft gereden. Er zal heel wat animatie zijn en wij hopen ook om zelfs een authentieke tramwagon van tram H naar die plaats te krijgen. 

De expo is toegankelijk op zaterdag 18.4, woensdag 22.4, donderdag 23.4, vrijdag 24.4 en zaterdag 25.4 van 14 tot 17 uur; zondag 19.4 en zondag 26.4 van 11 tot 17 uur.

In het kader van het Erfgoedweekend, dat dit jaar als thema "De Nacht" heeft, organiseren wij in de nacht van zaterdag 25 op zondag 26 april een nocturne met optredens van Harmonie Sinte-Ceciliakring, schrijver Bart Plouvier en Theaterhuis vzw Code  tussen 20-23 u.

De publicatie die bij deze gelegenheid wordt uitgegeven is daar ook bij verkrijgbaar (15 Euro).

Aan bovenstaande activiteit rond Tram H ging een lange voorbereiding vooraf, maar ze kon NIET doorgaan, als gevolg van de maatregelen die     door de overheid werden uitgevaardigd in de strijd tegen de Corona pandemie

 

Poëziewedstrijd DICHTER BIJ DE DIJK

 

Voor deze wedstrijd konden (oud-)inwoners van Temse of wie een band heeft met een deelgemeente van Temse, één of twee ongepubliceerde Nederlandstalige gedichten inzenden. Het thema dit jaar was de natuurpracht langs Schelde en Durme. Uit 65 inzendingen werden 15 gedichten geselecteerd door de jury. 

Proficiat aan de winnende dichters:

Diane Barber, Melissa Bocklandt, Ella Dedroog,  Rik Dereeper, Silke Eeckelaert, Kathy Goethals, Michel Michielsen, Tony Peirsman, Anneke Rombaut, Raf Smet, Vera Van Bouwel, Eric Van Britsom, Tony van der Zand, Gerry Van Wouwe en Patrick Verdonck

DICHTER BIJ DE DIJK is een organisatie van de Cultuurdienst en Davidsfonds Temse i.s.m. de Amedee Verbruggenkring, Heemkundige Kring Braem vzw en de Bibliotheek van Temse. 

Info: cultuurbeleidscoördinator Sophie Vermeire, tel. 03 710 12 74, cultuurbeleid@temse.be  

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb