ACTIVITEITEN 2018

 

In 2018 vierde Heemkundige Kring Braem

zijn 50-jarig bestaan 

 

zondag 22 april 2018 : tentoonstelling Elverseelse kapellen

 

Erfgoeddag rond het thema ‘Kies je erfgoed’. In Elversele gaven we dat gestalte met een fototentoonstelling in de Sint-Margrietkerk over grote en kleine kapelle­tjes en over de devotie die daarmee verband hield. 

 

Alle foto's van deze tentoonstelling brachten we samen in een mooi verzorgde brochure (60 p.),  aangevuld met de historiek van de kapellen en de heiligendevotie in onze gemeente.

 

vrijdag 17 augustus 2018: Academische zitting

Het belangrijkste evenement van ons jubileumjaar was de Academische zitting die doorging in de Sint-Margrietkerk met welkomstwoord en bindteksten door Martin Braem (voorzitter van Braem) en toespraken van Luc De Ryck (burgemeester van Temse), Fons Dierckx (voorzitter van Heemkunde Vlaanderen) en Luc Peleman (secretaris van Braem).  Zie foto's hierboven in dezelfde volgorde.

.

Het bestuur van de jubilerende heemkundige kring, samen met de twee nog levende stichters die op de Academische zitting een oorkonde kregen. Onderaan voorzitter Martin Braem tussen stichters Pol De Bondt (links) en Willy De Westelinck (rechts); achteraan vlnr bestuursleden Ann Peleman, Luc Peleman (secretaris) en Annie De Paepe.

 

        zaterdag 18 en zondag 19 augustus 2018:

Tentoonstelling 50 thema's 

Op een ambitieuze expositie in De Fortune gaven we een overzicht van 50 thema’s waarrond onze heemkundige kring actief is geweest tijdens de voorbije halve eeuw.

(foto's Annie De Paepe)

 


zaterdag 20 oktober 2018 - Raadsvergadering Heemkunde Oost-Vlaanderen

Onze heemkundige kring was gastheer van de halfjaarlijkse raadsvergadering van de heemkringen van de hele provincie Oost-Vlaanderen, met afgevaardigden van 47 verschillende heemkringen, die zo'n 20.000 leden vertegenwoordigen.

 


Sinterklaas in de Groote Oorlog - boekpresentaties

 

dinsdag 13 november 2018 - Sint-Niklaas

In zijn kloostercel in Aalst schreef en tekende de kapucijn Alfons Lefebure (1907-2002) in 1946 een Sinterklaasboek voor  zijn familie in Elversele. In het boekje "Sinterklaas in de Groote Oorlog" vertelt hij over de moeilijkheden die de Duitse aanwezigheid meebrengt voor Sinterklaas die ook tijdens de Eerste Wereldoorlog de kinderen hun jaarlijkse geschenken wil bezorgen. Merkwaardig is dat hij begint met een aangrijpende visie op de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog.  Hij heeft het boek geïllustreerd met meer dan vijftig schitterende eigen tekeningen. Het werd officieel voorgesteld in het Huis van de Sint in Sint-Niklaas door Lieven Dehandschutter, burgemeester van de stad Sint-Niklaas.

 

vlnr Secretaris Luc Peleman, burgemeester Lieven Dehandschutter

en voorzitter Martin Braem

zondag 18 november 2018 - Elversele

Het boek "Sinterklaas in de Groote Oorlog" werd een tweede keer voorgesteld in de Sint-Margrietkerk van Elversele door Lieve Truyman, schepen van cultuur in Temse. De boekvoorstelling werd voorafgegaan door een uiteenzetting over Nicolaaslegenden en Sinterklaasgebruiken door Lieven Dehandschutter, burgemeester van Sint-Niklaas, maar hier in zijn functie van erevoorzitter van het Sint-Nicolaasgenootschap Vlaanderen. 

 

vlnr Secretaris Luc Peleman, schepen Lieve Truyman, erevoorzitter van het Sint-Nicolaasgenootschap Lieven Dehandschutter en voorzitter Martin Braem