ACTIVITEITEN 2019

Zondag 28 april 2019: Erfgoedddag

 

 

Ter gelegenheid van Erfgoeddag werd in zaal De Fortune een kleine tentoonstelling opgezet over 150 jaar duivenmelken in Elversele. De eerste vermelding van een duivenmaatschappij in Elversele dateert uit 1869, dit jaar dus precies anderhalve eeuw geleden. Sindsdien hebben vele generaties duivenmelkers zich uitgeleefd in de dagelijkse verzorging van hun duiven en in de voorbereiding van de wekelijkse wedstrijden. Anno 2019 vormen duivenmelkers een uitstervend ras.

Speciaal voor Erfgoeddag lieten leden van duivenmaatschappij Ons Genoegen ons kennismaken met hun passie, aan de hand van objecten en verhalen. Bij die gelegenheid werd ook een brochure voorgesteld over hun hobby in ons dorp.

 

 

Vrijdag 10 tot zondag 12 mei 2019: Artistiek project PACT VII

 

 

Artistiek project van de Gemeentelijke Academie en Vaktekenschool van Temse. Onze kring stelde hen een paar honderd objecten ter beschikking en zorgde voor enige historische ondersteuning.


  • Omdat dit project werd gepresenteerd in de pastorij van Elversele, was dit een goede gelegenheid voor de Elverselenaars om een laatste blik te werpen in de pastorij en de achterliggende tuin voor ze verkocht werden aan een particulier.

Maandag 3 juni 2019 - lezing Merovingers

Deze lezing van Bert Mestdagh, archeoloog bij de firma Monument Vandekerckhove uit Izegem, over een uitzonderlijke vondst tijdens archeologische opgravingen in het Kleinbroek van Elversele in 2017-18 trok meer dan 100 belangstellenden. Zij luisterden geboeid naar het verhaal over de merkwaardige vonds van een grafveld van 32 bij 18 meter met 47 graven en tal van grafgiften uit de Merovingische periode (6de-7de eeuw). 

Een verslag van deze lezing en een eerste bijdrage over de resultaten van de opgravingen vindt u in het septembernummer 2019 van ons tijdschrift.

 

Een aantal gevonden voorwerpen werden tentoongesteld in de kerk.

Voorzitter Martin Braem leidt de spreker in.

 

Zaterdag 6 juli - maandag 30 september 2019 - TRAM H

 

Van 1904 tot 1959 passeerde tramlijn H op zijn route van Hamme naar Antwerpen-Linkeroever ook langs Elversele. Zestig jaar nadat deze lijn werd opgedoekt heeft onze heemkring samengewerkt met o.a. de heemkringen van Hamme, Kruibeke en Zwijndrecht aan de opbouw van een reizende tentoonstelling en de samenstelling van een brochure over de geschiedenis van tram H. De eerste halte van de expo-rondreis was het Gemeentemuseum van Temse.


                                     Medewerkers van Comité H tijdens de persconferentie in AC De Zaat op woensdag 24 juni 2019:                                      vlnr Romain Van Hautekerke, Guido Van Garsse, Ruddy Sommereyns, Guy D’Haen, Chris Van der Straeten

 

Maandag 5 augustus 2019 - corbillard


De corbillard die van 1958 tot 1970 de Elverseelse overledenen naar hun laatste rustplaats vervoerde kwam daarna in bezit van onze heemkring. Om de meest uiteenlopende redenen hebben we die de daaropvolgende jaren liefst 12 keren van standplaats moeten verhuizen. De voorlopig laatste keer gebeurde dat in de zomer van 2019, toen we hem uit de pastorij moesten weghalen en onderbrengen in een schuur in Sombeke. Een kort verslag hierover vind je in het septembernummer 2019 van ons tijdschrift, waaruit onderstaande foto's.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb