Tentoonstelling, film en nieuw boek
Tijdens de 3de editie van Féria, in het laatste weekend van augustus 2024, stelde onze Kring in de Sint-Margrietkerk een tentoonstelling op rond de Tweede Wereldoorlog. Vooral de (Elverseelse) Bevrijdingsstoet van 29 juli 1945 werd daarbij in de kijker gezet. Aanleiding was de 80ste verjaardag van onze bevrijding in september 1944. De tentoonstelling was een groot succes: niet minder dan 1200 bezoekers kwamen langs. Gesmaakte publiekstrekker was de 6 minuten durende film van de stoet, waarin tal van Elverselenaren voor de camera paradeerden. De opname werd destijds gemaakt door Honoré De Vos (1926-1994) met een 16mm-camera en berust in de verzameling van de Kring. Om de film in 3 delen te bekijken klik op de blauwe iconen hiernaast.
Tegelijkertijd werd ook het boek Give Peace a Chance voorgesteld door schepen Lieve Truyman en auteur Luc Peleman. De kosten van de uitgave werden in hun geheel gesponsord door de Heemkundige Kring zodat het boek gratis aan de geïnteresseerde bezoekers en leden verdeeld kon worden. U kan deze rijk geïllustreerde publicatie (80 pagina’s, softcover, 17 x 24 cm) nog steeds gratis afhalen bij de auteur (contactgegevens in de groene footer-balk).
Féria-weekend 2025
Elversele is altijd een bijna onooglijke vlek geweest op de kaart van Vlaanderen. Inzake inwonertal, maar ook op het vlak van bouwkundig en landschappelijk schoon kon het in de 20ste eeuw moeilijk opboksen tegen zijn buurdorpen. Het mag dus verwondering wekken dat er tussen 1900 en 1970 toch nog ruim 80 postkaarten met een ‘Elverseels’ onderwerp op de markt gekomen zijn. Door schenking en aankoop, en met veel geduld, kon de Heemkundige Kring in de loop der jaren exemplaren van (wellicht) al deze uitgaven bemachtigen en opnemen in haar verzameling.
De meeste kaarten tonen de parochiekerk en de kapel van O.-L.-Vrouw van Zeven Weeën, maar ook de hoofdstraten van het dorp - Dorpstraat, Legen Heirweg, Pontweg en Nieuwe Steenweg - waren dankbare onderwerpen voor de beroepsfotografen. Het lijkt dus een goed idee om - met de oude postkaarten als leidraad - nog eens op stap te gaan door het dorp van toen en nu. We doen dat met een boek en een tentoonstelling tijdens het Féria-weekend op 30 en 31 augustus 2025 in de Margrietkerk in Elversele. Meer info volgt later, maar ... noteer alvast de data in uw agenda.
Onroerend Erfgoed in Elversele
Ieder jaar organiseren de Wase erfgoedverenigingen Erfpunt en Erfgoedcel Waasland een competitie ter bekroning van het meest geslaagde project tot behoud van erfgoed in het Land van Waas. In het werkjaar 2024 behaalden 25 projecten een nominatie, waaronder de restauratie van de houten schuur van de Vinckenhoeve door Yusuf Yaman en Claire Vlaminck (Hogenakkerstraat 125, Elversele) en de vernieuwing van het houten rijdek van de Mirabrug door de gemeentebesturen van Hamme en Waasmunster.
Op 16 november 2024 werden in De Meermin te Waasmunster de laureaten van de Wase Erfgoedprijs bekend gemaakt en gehuldigd. Het schuurproject werd ingedeeld bij de categorie 'Particuliere renovatie en restauratie' en moest daarin de duimen leggen voor de heroprichting van “Het Boothuis - toegangspoort Grote Geule” door Natuurpunt Waasland. De winnaar van de categorie 'Publieksprojecten' (projecten gesponsord door publieke fondsen) was de Gemeente Kruibeke met het project “Nieuw museaal belevingsparcours in Kasteel Wissekerke”. De Publieksprijs ging naar “Renovatie Huis Clippeleer”, een onderdeel van het patrimonium van de VZW Katholiek Onderwijs Groot-Beveren en deels gesponsord door de Gemeente Beveren. Het project “Vakschoolhof - Van school tot divers woonproject” in Sint-Niklaas werd tot hoofdwinnaar gekroond. Dit project, gerealiseerd met steun van onder meer de intercommunale Interwaas en de Stad Sint-Niklaas, werd door de vakjury geprezen als voorbeeld van creatieve stadsvernieuwing waarin erfgoed, moderne ontwikkeling en maatschappelijke waarde samenkomen. Allemaal erg kapitaalintensieve projecten met een veel groter publiek karakter en bijhorende weerklank in de media, waartegen het voor individuele initiatiefnemers uit kleinere dorpen moeilijk opboksen is.
Toch mogen Yusuf en Claire fier zijn op het parcours dat zij met hun schuurproject afgelegd hebben. Door hun volgehouden inspanning en investering blijft dit uniek stukje Waas erfgoed nu bewaard, en kunnen wij en volgende generaties passanten in de Hogenakkerstraat de heemkundige, esthetische en emotionele waarde van de schuur van de Vinckenhoeve naar waarde blijven smaken.
Klein bouwkundig en landschappelijk erfgoed
De Provincie Oost-Vlaanderen verruimde onlangs de mogelijkheden tot subsidie voor werkzaamheden aan klein historisch erfgoed, in officiële termen: "Subsidie voor onderhoud en onderzoek van archeologisch, bouwkundig en landschappelijk erfgoed dat waardevol en niet-beschermd is".
Deze subsidie is bedoeld voor erfgoed dat weliswaar niet beschermd is als monument, maar toch voldoende erfgoedwaarde bezit. Naast kleine constructies zoals kapelletjes, bakhuizen, grafmonumenten, inrijpoorten of -hekken, zijn nu ook subsidies mogelijk voor archeologische en landschappelijke relicten. Denk daarbij aan de conserverings- en onderzoekskosten voor archeologische vondsten in depots, aan oude bomen met een erfgoedkarakter of aan de bescherming van oude hagen en houtkanten. Het betreffende erfgoed mag niet in een goedgekeurd beheersplan zijn opgenomen. Vergoedingen voor regulier onderhoud vallen niet onder deze subsidie en de subsidie voor onderzoekskosten blijft beperkt tot onderzoek in functie van een gepast behoud en beheer.
De subsidie, die maximaal 8.750 € per jaar bedraagt, kan zowel door privépersonen, gemeenten als rechtspersonen aangevraagd worden. Meer informatie, het aanvraagformulier en het reglement vind je bij Erfpunt (contactadres hiernaast).
Boekennieuws
In september 2023 gaf onze Kring het 975 pagina's en 2 delen tellende 'Hondsmadollen met korenten' uit; een lexicon van het Elverseels dialect samengesteld door Luc Peleman. Luc vatte dit titanenwerk nog tijdens zijn studies Germaanse Filologie aan, ruim 45 jaar geleden dus. Daartoe bracht hij jarenlang op geregelde tijdstippen (oudere) Elverselenaars samen rond de tafel en modereerde hun gesprekken in de richting van bepaalde onderwerpen. De cassette-opnames bewerkte hij in zijn vrije tijd tot lijsten en fiches, aanvankelijk handgeschreven, later getypt op de PC. Hij beperkte zich niet enkel tot verklaringen, maar zocht voor de 2.500 geselecteerde trefwoorden ook naar verwantschappen met andere Wase dialecten en naar etymologische verklaringen, voorbeeldzinnen, anekdotes en verhalen die de woorden in een ruimere context plaatsten. Het resultaat was een lijvig naslagwerk waarin - doorheen hun taal - ook het leven van onze voorouders in Elversele weerspiegeld wordt.
De 300 exemplaren van de eerste druk waren drie maanden na uitgave uitverkocht. Op verzoek van tientallen (laat) geïnteresseerden werd, in beperkte oplage, een ongewijzigde herdruk gerealiseerd. Om de kosten van deze uitgave te drukken, werden de boekdelen gelijmd i.p.v. genaaid uitgevoerd en voorzien van een softcover i.p.v. hardcover. Van deze unieke herdruk zijn nu nog slechts een vijftigtal exemplaren te verkrijgen bij de auteur (zie contactgegevens in de groene balk hieronder) aan de super-democratische prijs van 30 € voor beide delen samen, zijnde de kostprijs van de herdruk. Wees er deze keer snel bij. Uitverkocht is uitverkocht!
Poëziewedstrijd
Op zondag 23 juni 2024 vond op het Georges Van Dammeplein aan de Schelde in Temse de apotheose plaats van de zesde editie van Dichter bij de dijk. Een selectie van dertien gedichten kreeg een plek langs een parcours op de Durme- en Scheldedijken van Temse, verspreid tussen Mirabrug en Rupelmonde. De bijhorende poëziewedstrijd stond in het teken van de vos Reynaert. Ze leverde 34 inzendingen op van 28 verschillende deelnemers. Bij de laureaten troffen we de Elverselenaren Melissa Bocklandt en Geert Gerlo aan. De andere elf gelukkigen waren Luc Deceuninck (Beveren), Ella Dedroog (Temse), Koen De Clercq (Tielrode), Erika De Stercke (Gent), Chaïnez Lifungula Walala (Steendorp), Annemie Muyshondt (Bornem), Tony Peirsman (Bornem), Tony van der Zand (Tielrode), Gerry Van Wouwe (Temse), Patrick Verdonck (Tielrode) en VRpdm (Temse).